onsdag 2 januari 2013

Mera av brister inom kriminalvården

Ingen indexreglerad veckopeng

För intagna har den ersättning (=skattebefriad veckopeng) på ca 300 kronor, som i princip alla i svenska fängelser får, legat på samma nivå sedan mer än 20 år. Alla förstår ju att den hade dubbelt så hög köpkraft då som nu eftersom priserna ungefär har fördubblats. Alla som deltar i de program för rehabilitering som finns, läser i skolan eller arbetar på de arbetsplatser som erbjuds får denna veckopeng. Det kallas ersättning, för någon lön är det ju inte frågan om eftersom den inte är beskattningsbar. Avsikten är att man ska kunna inhandla sådana saker som frimärken, vykort, telefonkort, tobak, frukt, hygienartiklar utöver det som kriminalvården erbjuder, m.m.
Syftet med detta är naturligtvis att man ska kunna ha några sociala kontakter med omvärlden och även unna sig något om än litet så att man inte blir helt avvänjd på hur livet ute kan vara.

Varje gång man har besök eller ska ut på rättegångsförhandling - i mitt fall tidsbestämning - man blir borta ett par tre dar', så får man avdrag med del av pengen. Arbetsvägrar man eller vägrar delta i någon annan av de överenskomna sysselsättningarna blir man helt utan. Det senare är sällan ett problem. De flesta vill ju ha något att göra och vill inte kasta bort sin tid på kåken till ingen nytta alls.

Hur som helst så är detta ytterligare en företeelse inom kriminalvården som inneburit en försämring för de intagna* de senaste decennierna och ökar misstron bland de intagna mot systemet som mindre värt ur rehabiliteringshänseende. Vill man bli av med brottslingar så är det inte bara att låsa in dem. Bättre vore om man fick dem att respektera myndigheten som en förnuftig instans och att de har viljan att leva ett hedersamt liv ute i samhället. Så borde det naturligtvis vara eftersom alla som inte råkar dö på anstalten naturligtvis kommer ut efter en tid och en alternativ s.k. svängdörrspolitik är det ingen som vill ha. Detta är ett slöseri med skattepengar.

*andra försämringar:

-sämre träningsmöjligheter sedan 2004...

-kapning av veckopengen med 10% sedan 2010 eftersom man inte erbjuder fulla 40-timmarsveckor längre. Tidigare fick man full ersättning oavsett om de möjliga timmarna per vecka som erbjöds var färre än 40 eller inte, vilket alltid var och är en personalbesparingsåtgärd, inte en brist i viljan hos fångarna att delta i lämplig sysselsättning...

-retroaktiv påbackning av strafftid för livstidsdömda dömda före 1.1.1999 då halvtid försvann...

-längre strafftider för livstidsdömda generellt pga att de tidsbestämdas straffskalor ökat väsentligt...

-förbud av betalkanaler orsakat av att de som dömdts för sexualbrott inte ska kunna se på pornografiska alster fastän de praktiskt taget alltid sitter separerade från andra intagna och att det kunde ha räckt med att dessa, och inte alla intagna i Sverige, fått sina betaltevekanaler borttagna. Nu behandlas alla vuxna intagna som minderåriga. Faktum är dessutom att porren bara visas några timmar på nätterna, övrig tid visas som bekant mycket sport, filmer och dokumentärer.

Jag kommer att skriva mer om dessa punkter i kommande inlagor med fler detaljer och synpunkter.

21 kommentarer:

 1. Lite OT men, var står du idag på en politisk skala? Finns det vissa Samhällsfrågor du vill undvika att diskutera?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Politiskt står jag idag i mitten från att ha varit både moderat och nydemokrat.

   Det finns egentligen inga samhällsfrågor jag skulle vilja undvika att diskutera - inte ens invandringspolitiken, där jag trots att jag gjort så mycket illa, och haft anledning att tänka till ordentligt kring mina attityder m.m., inte är någon slags expert. Är ju dessutom mer lagd åt det naturvetenskapliga än en humanist egentligen (intressemässigt). Tycker kortfattat att alla människor förtjänar att respekteras lika mycket och ogillar förutfattade meningar.

   Radera
 2. Hur känns det att döda , fick du njutning av det just då . Ligger du på natten och känner dig ensam och hatad . tacksam för svar

  SvaraRadera
 3. Oj vad spännande med denna blog. Kommer följa med spänning.

  En sak jag undrar från föregående inlägg ang experter. "Lasermannen" boken. Hur mycket stämmer den in på verkligenheten? På hur den beskriver dig som person? Vid den tidpunkten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tamas bok tar sammanfattningsvis upp tre delar. Dels den politiska situationen rörande invandringspolitiken i Sverige, dels polisarbetet med att fånga mig, och slutligen en beskrivning av mig som person. Jag tycker att de bägge första teman är bra beskrivna och stämmer väl överens med fakta. Däremot så är jag mindre imponerad av hans beskrivning av mig. Den är ganska snedvriden och svartmålande. Totalt sett har han gjort ett gediget bakgrundsarbete och boken är ju välskriven och lättläst.

   Jag har däremot inte medverkat alls till att den skulle skrivas och Tamas och jag hade en muntlig överenskommelse att han skulle höra av sig igen - efter intervjun som jag gav honom för Kalla Fakta 2001 - om han ville skriva en bok också. Det ville och gjorde han och använde materialet till TV-4 intervjun utan min vetskap. Ett år senare ungefär så var boken ute. Jag fick två exemplar och en fråga vad jag tyckte om den. "Bra" lyckades jag få ur mig med lite ansträngning med tanke på den skeva bilden av mig men den i övrigt korrekta skildringen.

   Radera
 4. Intressant blogg.

  Jo det jag undrar om är ett antal saker, men ska fatta mig kort. Först, hur är det med "friheten" bakom murarna. Har ni tillgång till olika akiviteter förutom studier och arbete? Så som musik, skönlitteratur eller något liknande.

  Sen så undrar jag vad du har haft för dig under dessa 20år?
  Plockat upp någon hobby, instrument, lärt dig ett nytt språk eller satsat på att studera och arbeta?

  Sen så måste man ju fråga såklart, vad är det som du saknar mest från livet innan fängelset?

  Ber om ursäkt att det blev lite långt, men skulle uppskatta ett svar, även om det bara är för min nyfikenhet.

  SvaraRadera
 5. you people are so pathetic and stupid, it seems as you feel sorry for the scumbag, the idiot is a murderer and rubber, he is somewhat right about the criminal court system, people like this guy should be dead by slow lethal injection, but instead he is alive and complaining about the system that has kept hes sorry soul alive, what surprise me more is that he is even aloud to have any sorts of communication with the outside world, he deserves nothing but be thrown into the deepest darkest place in hell lock the door and throw away the keys instead, my comment and advise to you is, "shut up and be happy you are still alive you thug" and what good have you done for our system that you think have the right to complain about it.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Till ultitrader (och Konto konto) vill jag bara säga: med de inneboende aggressionerna du har, dröjer det inte länge förrän du själv sitter inne. Hoppas du får sitta inne jävligt länge i så fall. Och du verkar så mycket hemskare än de vänliga, artiga, belästa killarna som sitter i fängelse nu, på övertid, helt i onödan. Dig vill man inte möta i en mörk gränd, brr... "Kasta bort nyckeln politik" är helt förkastligt, och att du förespråkar det visar bara vilken tramsig barnrumpa du är. Tror inte alls du är annat än svensk, med dina stavfel, så tänker inte svara dig på engelska.

   Radera
 6. Hej John

  Måste hålla med dig om att straffsystemet i sverige är totalt vidrigt. Hur kan man låsa in människor så här länge utan att ge ett datum minst, det är väl en sak att få 30 år och veta när man kommer ut än att få leva i ovisshet. Det är brutalt och ren tortyr. Samt förstår vi ju alla att ditt straff inte tidsbestäms på grund av politik ENDAST och inget annat.

  En revolt mot att sätta människor i fängelse utan datum borde skapas ute i sverige och inne i fängelserna, något måste göras. Jag tycker det är så fantastiskt fel. VART ÄR REHABILITERINGEN bakom att låta en människa leva i ovisshet? Inte ens i USA har dem straff utan datum, INTE ENS DÄR SVERIGES RIKSDAG HÖR NI DET?!

  Kämpa på, alla är värda en andra chans och inte skulle du ta friheten med att skjuta människor, utan såklart göra allt du kan för att skapa en meningslös tillvaro resterande part av ditt liv.

  Tro på dig själv att du kan klara av livet hederligt John så kommer det lysa till dem som analyserar dig vid en eventuell tidsbestämning. GNÄLL INTE. Lycka till, och sveriges politiker, jag hoppas ni läser det här, för ni är tamejfan skamliga elitister som inte förstår vilken ohygglig tortyr det är att sitta inlåst på obestämdtid, FIXA DET HÄR NU!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jättebra skrivet Casualgamer! Håller med, att sitta på obestämd tid är en form av mental tortyr och ovärdigt ett demokratiskt samhälle! Det minsta man kan begära är ett datum, "om 20, 30 eller 40 år får jag komma ut"! Allt annat är totalt själsdödande och uppgivenhetsskapande. En uppgiven fånge, som "ingenting har att förlora" är en farlig fånge, som dessutom är långtifrån att kunna bli rehabiliterad och välanpassad till ett vettigt liv i samhället.

   M

   Radera
 7. Straffet borde ju rimligtvis enbart hållas till att man får fängelse, och inte att man fortsätter att bestraffas när man väl hamnat där, hoppas att ansvariga skärper sig och ger dig, och folk i liknande sits dom rättigheter som ni faktiskt har rätt till istället för nedskärningar och kollektiv bestraffning. Lycka till John.

  SvaraRadera
 8. Du är inte bättre än ULF OLSSON, hoppar att du aldrig kommer att komma ut, och gör en tjänst till alla oss i världen( häng dig) .

  SvaraRadera
  Svar
  1. vidrigt att skriva så till en redan dömd människa som avtjänar sitt straff, det räcker nu Konto!

   Radera
  2. Konto>> Du kan ju hänga dig!

   Radera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. det du skriver hatar jag mer än vad en människa gjort för 20 år sedan...han är dömd redan, det räcker. Alla är värde en andra chans, även svin som du Konto.

   Radera
 10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. John har inte tillgång till dator/internet, utan det är en vän eller anhörig som hjälper honom med den här bloggen. Så lugna ner dig lite. Vad i det som står på framsidan bloggen "Bloggen uppdateras via ombud, så svar kan dröja upp till en vecka" är det du inte förstår? Fångar har inte tillgång till datorer med internet. Ulf Olsson satt på rättspsyk, och de har tyvärr tillgång till dator/internet. Att du ens kan jämföra John Ausonius med den vidriga pedofilen och barnamördaren Ulf Olsson som torterade ihjäl 11-åriga Helene Nilsson med nästan veckolång svält, stryk och hammare, säger mer om dig, än om John... Och vadå nån andra chans/inte vill ta den? John har ännu inte fått nån andra chans. (Lär dig skriva svenska för fan)

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 11. Somliga säger att ett liv för ett liv är rättvisa. Personligen tror jag på livstid för ett liv. Den som tar en annan människas liv bör spendera hela sitt bakom lås och bom. Lägg av att klaga på systemet, det är ditt eget fel att du befinner dig där du är. Buhu du får inte titta på betal-TV-kanaler och veckopengen är för låg? Var glad att du inte sitter inne i ett land i tredje världen. Det är mer i stil med vad mördare förtjänar.

  SvaraRadera